19 Mart 2010 Cuma

Gebelik diyabeti nedir

gebelik diyabeti

Daha önce diyabet hastası olmayan ve kanında yüksek oranda şeker içeren bayanlar genellikle hamilelik sıransında gebelik diyabeti olabilirler.Nerdeyse hamile kadınların %4 gebelik diyabeti hastasıdır.

Gebelik diyanetine neyin sepep olduğu bilinmesede,gene elimizde bazı belirtiler var.Plesanta bildiğiniz gibi bebeğin anne karnındayken büyüyüp gelişmesine yardım eden bazı hormonlar salgılar ama bu hormonlardan bazıları annenin vücundaki insülün ile ilgili aktiveleride bloklayabilir
bu durumda ortaya insülün dirençi dediğimiz hastalık çıkar.anne bu zamanlarda normalden 3 kat daha fazla insüline ihtiyaç duyar.

Gebelik diyabeti genellikle Anne insülin üretemediği yada tüm insülini hamilelik için kullandığı zaman başlar.Yetersiz insülin nedeniyle glukoz kanı terk edemez ve enerjiye dönüştürülür.Glukoz seviyesi kanda yükselir.

Gebelik Diyabet nasıl bebeğe etki eder

gebelik diyabet anneyi geç kalınan hamileliklerde etkileyebilir.Bebeğin vücudu şekillendikten ve büyümeye başladıktan sonra etki etmeyebilir.fakat anne daha önce diyabet hastasıysa bebeğe bazı etkileri olabilir.

Anne karnında tedavi edilmeyen veya kontrolsüz hamileliklerde ,gebelik diyabet bebeğe zara verebilir.Gebelik diyabet olduğun zaman,pankreasını daha uzun çalışarak çok daha fazla insülün üretir ama insülün sizin kanınızdaki glukoz miktarını düşürmez.İnsilünün bebeğe geçmemesine rağmen
,glukoz ve besin değeri yüksek maddeler bebeğe geçer.Glukoz plasetadan geçerek bebeğe geçer ve
bebekte glukoz seviyesini yükseltir buda bebeğin pankreasının, glukoz seviyesini düşürmek için daha fazla insilün salgılamasına sepep olur buda bebeğe gerektiğinden daha fazla enerji verir ve bu enerji de bebeğe kilo olarak yansır.

Bebeklerde şişmanlık ise bebekte yüz proplemlerine,doğum sırasın bebeğinin omuzlarının zarar görmesine,solunum hastalıklarına ve obezite riskinin artmasına sepep olur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder